Cirkulær produktion

I Nordjylland ligger en pileplantage som ikke umiddelbart fanger ens blik, når man går forbi. Men bevæger man sig ned af alleen til gården Ny Vraa, kan man møde ildsjæle med specialistviden og udlevede barnedrømme. Det er også her, at jeg møder Søren, der er en af personerne bag projektet. Søren er intelligent, vedholdende, passioneret og en stærk netværker. Derudover har han et hjerte som banker for pil og et klart mål om at udbrede pilens mange gavnlige egenskaber. Søren har både hjerte og hjerne. Derfor har han udviklet en pileekstraktproduktion, som er så bæredygtig, at jeg taber kæbe og mund. Gården har nemlig en vindmølle som forsyner produktionen med al den strøm den skal bruge. Til udvinding af ekstraktet bruges varme og denne varme kommer fra det kvas af pilebuskene som ikke skal bruges til udvinding af de effektive stoffer. Der går altså intet til spilde fra produktionen som er fuldstændig selvforsynende. 

Søren tager mig med ud i pilplantagens stier og fortæller om den økologiske drift og om de højteknologiske tests de har lavet på ekstraktet, alt i mens dådyr og harer krydser vores vej - eller rettere; vi krydser deres.

Jeg er dybt fascineret over den produktionen, som foregår her og over at høre hvordan det hele foregår uden at tilføre ressourser udefra - det er imponerende og opmuntrende.